Hopp til hovedinnhold

Bloggen

6 min
13. juni 2024

Utilizing the power of Mockito with Quarkus

How often have you wanted to write an integration test for a piece of code that communicates with a lot of external parts, like APIs?

Elias / 5 min
4. april 2024

How can we secure AI systems with gamification?

Introducing Elevation of MLsec, a threat-modeling card game for securing Machine Learning systems.

Siv
27. februar 2024

Hvorfor fant jeg ikke gull i ChatGPT?

Er det flere enn meg som synes det har vært vanskelig å knekke koden på ChatGPT og andre generative AI-verktøy? Som lurte på hva alle de andre gjorde som hentet gull ut av disse løsningene? Et inputfelt, det var alt jeg fikk. Og det jeg pleide å gjøre funket ikke. Det handler om våre ulike mentale modeller.

Nora / 4 min
8. februar 2024

RAG: En effektiv måte å komme i gang med generativ AI basert på egne data

RAG, eller Retrieval-Augmented-Generation, lar deg utnytte store språkmodeller som GPT-4 ved å berike og avgrense modellen til et kvalitetssikret kunnskapsgrunnlag. Med dette begrenser man sannsynligheten for hallusinasjoner og utdaterte svar. Kostnadseffektivt er det også.

Håvard Kvam Buvik
Håvard / 5 min
2. februar 2024

Smidig utvikler

Jeg er utvikler. Jeg elsker å lage programvare som virker. Smidig er død, men jeg vil være en smidig utvikler.

Kristoffer / 3 min
23. januar 2024

Enklere datautveksling med digitale lommebøker

Digitale lommebøker er en ny og spennende teknologi for å utveksle data mellom ulike aktører. Hvorfor er det så smart å velge digital lommebok i stedet for vanlig integrasjon til å utveksle data? Her får du noen av de viktigste grunnene.

Kristoffer / 4 min
12. januar 2024

Språkmodeller som ser: GPT-4V og CogVLM

Mange kjenner til mulighetene med ChatGPT. Veldig mange har også testet den. I siste halvdel av 2023 lanserte OpenAI GPT-4V med visuelle funksjoner (GPT-4V), noe som gjorde det mulig å stille bilde-relaterte spørsmål; for eksempel: "Hvor mange epler er det på bildet?" eller: "Hva står det på handlelisten?"

Men hvordan fungerer denne modellen i vanlige situasjoner? Og hva med eventuelle konkurrenter? Vi har testet.

Siv / 6 min
19. desember 2023

Seks viktige ting å tenke på når du jobber med kunstig intelligens

Du husker sikkert kanskje debatten om Sporveiens julekampanje før jul hvor de hadde brukt KI-genererte bilder. Resultatet var en julenisse med seks fingre og at han holdt på å dytte bestemor foran trikken. Velkommen til en verden med kunstig intelligens! Dette vil endre måten vi jobber med brukeropplevelse på.

Hans-Jørgen / 3 min
13. desember 2023

Tre faktorer for å lykkes med digital lommebok i Norge

Nyheten om europeisk enighet rundt den digitale lommeboken var en stor nyhet, men på ingen måte overraskende. Dette har vært varslet i lang tid, og inntrykket er at dette har gått under radaren hos de aller fleste.

24. november 2023

En bærekraftshistorie fra kantina

Anne / 2 min
31. oktober 2023

Forretning + Utvikling = <3

Samarbeid mellom Forretning og Utvikling er et område der mye er i endring nå. Det stilles stadig større krav til at forretning skal involvere seg mer underveis. Hva betyr det i praksis?

Espen / 3 min
4. oktober 2023

Exploring the Responsible AI Landscape: Books for Every Level of Curiosity and Expertise

Lately, I’ve immersed myself in the expansive realm of responsible AI, delving into anything that touches upon bias, fairness, privacy, and explainability — essentially, the principles that underpin ethical AI. This is a part of both my personal and Kantega’s shared commitment to responsible AI practices, which means we’re committed to always consider bias in our data, and to making responsible AI a responsibility for the entire organization.

Stine-Aileen og Hilde / 5 min
1. september 2023

Betydningen av lytting – fra et lederperspektiv

Vi har vel alle opplevd ledere som alltid har svaret på alt, gjerne før problemstillingen er ferdig presentert. Ledere som ikke lytter, men bare svarer uoppfordret på spørsmål som ikke har blitt stilt. Ledere som later som de lytter, men som egentlig ikke gjør det. Ledere som ikke har tid til å høre på informasjonen som blir gitt. Ganske frustrerende når alt en ønsker seg er å bli hørt og reflektere sammen med lederen sin.

Lars / 5 min
15. august 2023

Tips i IDEA: Skriv om koden din automatisk!

Her om dagen oppdaterte jeg java-versjonen i prosjektet jeg jobber med, og oppdaget at konstruktøren til URL var deprecated:

Sommerstudentene / 4 min
14. august 2023

Gjenkjenning og knipsing av bilder av løpere i fart (2023, Bergen)

Hvordan kan vi distribuere bilder tatt under TIF Viking sine arrangementer på en måte som er attraktiv for brukerne og lønnsom for TIF Viking?

Sommerstudentene / 3 min
14. august 2023

Sommerprosjektet 2023 - Fremtidens chatbot (2023, Trondheim)

Hvordan kan man mest effektivt hente relevant informasjon til et brukerspørsmål? Hva kreves for å få en stor språkmodell til å svare på den måten man vil? Dette var noen av de mest sentrale spørsmålene vi har utforsket i løpet av vårt sommerprosjekt.