Hopp til hovedinnhold

Sommerbrev fra Marit

Når sommerstudentene våre kaster seg ut i designsprintene med iver og engasjement, da tenker vi andre: Jippi, det er sommer!

Jeg er ekstra glad for at vi også i sommer tilbyr 18 studenter sommerjobb. Det viser at vi har klart oss godt, selv om det har røynet på i flere deler av næringslivet det siste året, inkludert IT-bransjen.

Når jeg slår av en prat med studentene hører jeg læringsiver og nye perspektiver. I sommer er det følgende nysgjerrighet hos kundene våre som skal utforskes:

  • SpareBank 1 Kreditt: Pilot som viser muligheten for å gi støtte til rådgivere ved hjelp av generativ AI. 
  • NAV: Pilot som viser hvordan honnør-kortet som digitalt bevis vil forenkle brukernes hverdag. 
  • Fount: Pilot for å onboarde bedriftskunder for å enkelt skille mellom privat lading og bedriftslading av el-bil 

Tusen takk til alle kunder som bidrar med sommerprosjekter, og til mine engasjerte kollegaer som er mentorer for studentene våre hele sommeren. Jeg gleder meg til å se resultatene av studentenes arbeid!

Ansvarlig bruk av kunstig intelligens og norske språkmodeller

Som dere vet, kan kunstig intelligens misbrukes og utgjøre en trussel for demokratiet, gi kriminelle nye verktøy og føre til utenforskap for de som ikke behersker teknologien. Men AI kan også brukes på en ansvarlig måte for å lette kjedelige og administrative oppgaver og skape kreativt innhold vi bare kunne drømme om tidligere.

Vi utforsker, lærer og finner frem til hvordan ansvarlig AI kan styrke nasjonal sikkerhet og demokrati, og hvordan trening av bedrifts- og bransjespesifikke AI-modeller kan gi norske bedrifter et konkurransefortrinn.

Arendalsuka 12.-16. August tar vi, sammen med SpareBank 1 SMN og NTNU, initiativ til å samle politikere, utdanning, forskning og næringslivsaktører til et samarbeid for en AI-basert industri i Norge.

På mandag varmer vi opp på Castelle kl.13 med debatten: "Stjeler de store AI-gigantene det norske språket? Derfor trenger vi norske språkmodeller for norsk AI-utvikling." Og på tirsdag inviterer vi til diskusjoner om samarbeid for en AI-basert industri i Sparebank 1 SR sine lokaler på torvet.

Kanskje vi sees? Og hvis AI-temaet interesserer og du vil slappe av med en bok i sommer, så kanskje denne passer godt: The AI playbook

Digitale lommebøker

Et annet område som opptar meg mye for tiden, er EU sin forordning rundt digitale lommebøker. Om 3 år skal forordningen etterleves av offentlig og privat sektor i hele Europa. Det skal gi personer og virksomheter en digital identitets-lommebok som kan brukes på tvers av landegrenser.

EU sin nye forordning som er kalt eIDAS 2, gjør det mulige å skape sammenhengende tjenester med en sikker elektronisk ID og verifiserbare data. Og gjør at virksomheter kan levere sine tjenester på en mer effektiv måte, forenkle hverdagen til brukerne og redusere saksbehandlingstider på områder der det i dag er vanskelig å få til.

Flere offentlige etater og kommuner er i gang med utvikling av pilotløsninger. Vi lærer sammen med dem og gleder oss til å dele det med flere bransjer. Vårt mål er å bidra til at norske aktører vinner frem med sine tjenester i det nye universet de digitale lommebøkene skaper.

Vi har testet alle ledd av EU rammeverk og infrastruktur, og deler vår innsikt med alle som ønsker det. Vi har utviklet pilotløsninger for å finne ut hvordan overgangen til digitale lommebøker og digitale beviser kan skje og har testet hvordan de digitale bevisene enklest mulig kan produseres, utstedes og verifiseres. Gjennom testingen har vi utviklet gode verktøy som kan gjenbrukes i nye prosjekter.

Ikke vent med å utforske hvilke fremskritt den nye standarden for elektronisk ID kan gi din organisasjon. Gjør det gjerne sammen med oss. 

Kunnskapsdeling og erfaringsutveksling 

Vi har hatt mange gode frokostmøter og erfaringsutvekslinger gjennom våren. Ikke bare om AI og digitale lommebøker, men også om organisasjonsutvikling, ledelse og kommunikasjon.

Takk for deling, spørsmål og aktiv deltakelse i drøftingene om hvilke forretningsmuligheter nye teknologier gir. Det ble rekord i både deltakere og antall arrangementer, og nå planlegger vi høsten med blant annet lederkurs for hvordan man skaper forretningsverdier ved bruk av kunstig intelligens.

Si fra hvis det høres spennende ut 😊

Elsk den du vil

Å skrive sommerbrev gir meg mulighet til å skrive om flere ting jeg brenner for enn teknologi. Jeg er utrolig glad for retten vi har i Norge til å elske den vi vil. Samtidig blir jeg trist over at mange rundt om i verden ikke har den samme friheten. Vi har bestilt regnbuearmbånd for å støtte Amnesty og PRIDE, og bidra til trygghet for de som føler seg utrygge. Amnesty sier det godt: "Vi gir oss ikke før alle kan leve i trygghet - uansett hvem de er, og hvem de elsker."

Takk!

En stor takk til dere som gir oss mulighet til å jobbe sammen med dere, om det mest virkomhetskritiske dere gjør. Jeg ønsker alle en riktig god sommer. Bruk den til det beste for deg selv og de rundt deg. Snart fylles min sommer med familie og venner i nord og sør.

Første stopp er Narvik der fantastisk natur og lyse netter med midtnattsol venter - og kanskje en og annen mygg 😊 

Sommerlig hilsen fra Marit