Hopp til hovedinnhold

Ansatteierskap /

En bærekraftshistorie fra kantina

I Kantega har vi egne kantiner på kontorene våre. Vi har bodd i forskjellige lokaler og kontorbygg opp gjennom årene, men å kunne ha egen kantine har vært et ufravikelig krav. Vi ser at det fører så mye bra med seg, for hva er vel bedre enn å møtes over til et måltid? Vi møtes til et fast tidspunkt, vi benker oss sammen med kollegene ved langbord, vi får servert den samme gode maten.

Ingen stikker ned på Rema for å kjøpe osteloff og sjokomelk, ingen lurker med matpakken ved siden av tastaturet.

I Trondheim er det vår egen Berit som driver kantina, det er ikke noe vi har outsourcet til et facility-selskap. Berit tenker bærekraft på flere måter og det aller viktigste er å redusere matsvinn.

Det er litt variabelt hvor mange som sitter på kontoret hver dag. Noen sitter mye ute hos kunde, noen sitter av og til på hjemmekontor. En egen lunsjapp minner oss på å gi beskjed om vi kommer til lunsj. Å vite om vi blir 10 eller 30 i overimorgen har mye å si for Berit når hun skal planlegge innkjøp og matlaging.

Vi har titt og ofte arrangementer i kantina. Studentarrangementer, meetups og sosiale samlinger på kveldstid. Da bestiller vi ofte mat. Her kan det være vanskelig å beregne mengde. Det blir som regel litt til overs. Det tar vi vare på, og sultne kolleger kan kose seg med rester til lunsj dagen etter. Eller samme dag, hvis det er frokostmøte-rester det er snakk om.

Det hender på slutten av uka at vi har noe mat som ikke står seg over helga. Salat og oppskjært brød for eksempel. Salatrester er grei skuring, de tar Jon Espen med seg hjem til hønene sine!

Berit lager porsjonspakker med brød som man kan ta med seg hjem på fredag ettermiddag.

Helt null matsvinn får vi ikke til. Så bra da at Trondheim kommune har egen matavfallsordning.

Berit er også en kløpper på baking. For eksempel kaker. Det skal ikke stikkes under en stol at vi feirer en del; runddager, nyansatte, milepæler og mer. Berit sine kaker går de proffe konditorene en høy gang. Og de er holdbare lenger (og er minst like gode dagen etter), null spor av E4xx som stabilisatorer og fuktighetsbevarende midler og ingen overflødig transport og emballasje.

Hurra! ♻️

PS! Vi har samlet smått og stort som vi gjør i hverdagen på en egen side. Du kan jo se på den også hvis du vil.