Hopp til hovedinnhold

Carl Fredrik Hersoug

Sjefskonsulent

carl.fredrik.hersoug@kantega.no

Carl Fredrik har gjennom mange år forvaltet ulike systemer. Opprinnelig som systemutvikler, etter hvert også som devop. Heller enn å holde fast ved én spesialitet, liker han å ta fatt på det som er nødvendig her og nå. Men han har bygd seg opp et visst personlig forhold til systemene han har vært involvert i, og liker å følge med på at disse fungerer som forventet.

Carl Fredrik / 6 min

Trengs egentlig kontoer for å betale venner?

Når man i dag betaler til privatpersoner, så går dette fra konto til konto. Nå åpner det seg en mulighet for å betale fra kort til kort. Er dette noe å bry seg om, da…? (hint: ja).

Game over for teamet
Carl Fredrik / 7 min

En solskinnshistorie om å legge ned et team

Denne historien er min personlige opplevelse av det å være en del av et team som ble lagt ned, og jeg velger å skrive den fordi jeg underveis kanskje glemte at nedleggelsen var en god ting. Historien er for øvrig tett knyttet til En lang reise fra enterprise til lettvekt.

Game over for oracle service bus
Carl Fredrik / 11 min

En lang reise fra enterprise til lettvekt

Denne historien handler om integrasjonsplattformen til SpareBank 1 Utvikling, med overgangen fra enterprise til lettvekt, og hvordan det har vært en positiv endring. Man begynte med noe som var unødvendig stort, for lite fleksibelt, vanskelig å forvalte, lite kompatibelt med devops, lite attraktivt for utviklere og generelt en flaskehals i organisasjonen, og endte med noe som var… vel, det motsatte.

Carl Fredrik / 12 min

Sikrere banktjenester med filoverføring på steroider

Dersom alle hadde vært greie og snille, og ikke plaget andre (Kardemommeloven - https://bit.ly/2UAvroJ), så ville vi ikke trengt sikkerhet her i verden. Dessverre er det et fortsatt økende behov for å beskytte data, for eksempel ved overføring av betalingsfiler. Til dette har Digitaliseringsdirektoratet (tidligere Difi) ledet an innføringen av standarden Enhanced PEPPOL, som vil kunne få stor utbredelse med tiden. Man har gått helt bananas, og involverte aktører har omtalt standarden som filoverføring på sterioder.

Mann som står ved siden av en racerbil
Carl Fredrik / 10 min

Bli en bedre sjåfør med bilspill

Seriøst, er det virkelig mulig? Ja, man kan bli både en bedre sjåfør i hverdagstrafikken og på racerbanen med riktig bruk av bilspill. Les hvordan dette henger sammen!

Carl Fredrik / 10 min

Utvid din horisont - om synsvidde og VR

Har du noensinne fundert over hva du faktisk ser på en skjerm? Har du tenkt over at en skjerm egentlig er et vindu inn i en verden?

Carl Fredrik / 5 min

Huskeliste for den gode forvalter

Det kan være mye å tenke på for en som forvalter IT-systemer. Har du først sørget for å skjønne din rolle og ditt ansvar som forvalter (se lenke under punkt 2), så er det tid for å sjekke huskelisten! Kanskje er det en god idé for ditt team å kontinuerlig forbedre egen prosess ved å plukke ut enkeltpunkter å fokusere på.

Carl Fredrik / 10 min

Så du tror du kan forvalte?

Du kan programmere. Eller teste. Eller lede prosjekter. Gjerne alt dette, og mer til. Men kan du forvalte?

Carl Fredrik / 5 min

Ode til 30-års-jubilanten Tiki 100

For 30 år siden, i 1984, ble det lansert en datamaskin kalt Kontiki 100. Undertegnete, som var 6 år den gangen og ennå ikke hadde begynt på skole, var en av de heldige som fikk en slik i hus. Kort tid senere ble selskapet nødt til å skifte navn både på seg selv og datamaskinen, grunnet navnelikhet med en annen berømthet, Thor Heyerdahls båt Kon-Tiki. Fra da av het selskapet Tiki Data, og maskinen Tiki 100.

Intelligens har mange mulige plasseringer i et fagsystem. Skal den ligge i prosessmotoren, fagsystemet eller tjenestebussen?
Carl Fredrik / 6 min

Hvor skal intelligens integreres?

Du har en tjenestebuss, og lurer nå på hvor du skal plassere intelligens. Hos konsumentene? Kanskje, men ikke alltid mulig eller ønskelig. I fagsystemene? Kanskje, men ofte ikke mulig eller ønskelig. På selve bussen? Kanskje, men da kan det hende du bryter med bussens design. I en prosessmotor? Ja, hvorfor ikke...?