Hopp til hovedinnhold

Prosess og rådgivning / 2 minutter /

Utfordrende kommunikasjon

Du har sikkert hørt utsagn av typen:

“For å utvikle seg må man komme seg ut av komfortsonen.”

Utfordrende kommunikasjon

Slike utsagn sikter til at man må utfordre seg selv til å gjøre noe man ikke mestrer eller har lite kunnskap om. Hensikten er å lære seg noe nytt og utvikle sine personlige ferdigheter. Det tror jeg stemmer. Men, jeg mener et par faktorer må være til stede for å kunne ta en utfordring, og

  1. samtidig få en god opplevelse (= oppleve mestring),
  2. slik at resultatet (= læring og utvikling) blir bra.

Det to faktorene jeg tenker på er trygge psykologiske rammer og muligheten til å få tilbakemelding. Hvis du tar en utfordring er det veldig kjekt å ha noen å sparre med, at noen heier på deg, og at du føler at noen er på ditt lag! Og uansett hvordan utfordringen gikk er det viktig å få en ærlig tilbakemelding. Og eventuelt trøst, hvis det ikke gikk bra. Slik kan du få vite hva du må jobbe videre med, uten at du føler deg dårlig. Mine kolleger Øyvind og Camilla har skrevet mer utdypende om hvorfor psykologisk trygghet er så viktig.

I jobbsammenheng handler en utfordring ofte om å kommunisere med andre mennesker. For eksempel å lære bort noe du er god på. Eller å overbevise andre om en god idé du har fått. Noen ganger kan det også være å komme gjennom en konflikt på en god måte.

Noen konkrete eksempler på dette kan være en utvikler som koder helt annerledes enn deg, eller et team hvor noen tar masse plass og andre blir usynlige, eller forretningspersoner som ikke virker interessert i det du driver med og utfordringene du står i.

I slike tilfeller er det viktig å være bevisst på at 50% av ansvaret for å få til en god dialog rundt problemet ligger hos deg. Og det er en utfordrende situasjon!

Å kommunisere med andre mennesker er noe av det viktigste vi gjør i Kantega. Det være seg med kunder, kollegaer eller medlemmer på teamet: Vi er avhengige av å kunne kommunisere godt for å kunne gjøre en god jobb!

Derfor har alle i Kantega tilbud om et opplæringsløp for å lære om kommunikasjon og trene på relevante teknikker. Vi lærer om forskning, vitenskap og modeller for god kommunikasjon, forhandlingsteknikker, påvirkningsstrategier og presentasjon av budskap.

Heldigvis arrangeres dette i mindre grupper, hvor det skapes trygge psykologiske rammer. Og vi får konstruktiv tilbakemelding fra de andre deltagerne. Det gjør det lettere å utfordre seg selv og gå ut av sin egen komfortsone!

3 menn i samtale
3 menn i samtale

Håvard, Kristoffer og Frode deltar på Kantega sin “Lead-skole”, og byr på seg selv i trygge omgivelser.

Håvard, Kristoffer og Frode deltar på Kantega sin “Lead-skole”, og byr på seg selv i trygge omgivelser.