Hopp til hovedinnhold

God tur til Radboud, Kristin!

I tre år har Kristin Wulff jobbet med en PhD i organisasjonsutvikling og innovasjon. Nå reiser hun til Radboud-universitetet i Nederland for å gå videre i dybden på tilpasningsdyktige organisasjoner. Målet er å lære enda mer om organisasjonsdesign, automatisering og AI.

Kristin er leder for prosess og innovasjon i Kantega. Veien mot doktorgrad startet for 3 år siden, da hun var på en STS-konferanse i Leiden. Der ble hun kjent med flere i det internasjonale fagmiljøet, og blant dem Matthijs Moorkamp. Alle kandidater til doktorgrad oppfordres til å ta et utenlandsopphold for å bygge nettverk, og gjennom Matthijs fikk hun ordnet forskningsopphold i Nederland. 

– Den første tanken som dukket opp var Berkley, for jeg har alltid syntes det virker så spennende å være der. Men jeg fikk tidlig anbefalt å dra til et sted hvor du faktisk får faglig utbytte av å være. Radboud er det universitetet i Europa som er best på organisasjonsdesign innenfor teorien jeg skriver om, og som er utgangspunktet for agilt metodeverk og alt som er tenkt om smidig jobbing. De har masterutdanning i organisasjonsdesign, og har jobbet med det i mange år, sier Kristin.

Et vellykket midtveisseminar

I november i fjor hadde Kristin midtveisseminar for doktorgraden. Diskusanten, Jan Achterbergh ble så gira på det hun skriver om at han kom tilbake og foreslo å gjøre et bokprosjekt sammen. Siden har de jobbet litt hver for seg, og nå skal de møtes for å jobbe videre med prosjektet sammen med Hanne Finnestrand, Kristins veileder og Jans forfatter-kollega Dirk Vriens. 

For Kristin sin del betyr det to parallelle løp under oppholdet; Skriving på egne artikler og et bokprosjekt på si.

– Da jeg skulle velge diskusant for midtveisseminaret, så kunne jeg velge fra “øverste hylle”. Jeg valgte Jan Achterbergh, fordi jeg har fordypet meg i bøker som han har skrevet. Så det er helt utrolig stas å få jobbe med han. Tanken med bokprosjektet er at det kan gi merverdi til de kommende artiklene mine. Det er uansett en fin mulighet til å diskutere og lære av de aller fremste fagpersonene. Hvis det blir en artikkel ut av bokprosjektet, så blir det også en del av doktorgraden.

Veien fram til kappa

Oppholdet på Radboud skal først og fremst gi et godt grunnlag for videre arbeid. I utgangspunktet skal man ha 4 artikler som inngår i “PhD-kappa”. 
Den skal hun starte på i april. Siden sommeren har fokuset vært å finpusse på artikkel nummer to, med fokus på explainability og organisasjonsdesign. I artikkelen retter Kristin lys mot prosessen i utvikling av AI-løsninger. 

– Det jeg skriver om, er at hvis du ikke tar hensyn til i hvilken prosess, og hvordan du bygger den prosessen, så kan det hende at du krever for mye av AI-løsningen. Mange AI-løsninger er i utgangspunktet ikke forklarbare. Derfor legger man på visualisering, beslutningstrær og annet for å øke forklarbarheten. Disse tilleggene reduserer ofte nøyaktigheten av de prediksjonene som AI-løsningen gjør. Derfor er det et mål om legge til så lite forklarbarhet som mulig. Du kan redusere kravene til AI-løsningen hvis du strukturerer prosessen annerledes. 

– I artikkel nummer tre blir det mye om autonomi og hva som skal til for at man kan kalle en teknologi autonom. I utgangspunktet er det bare mennesker som kan være autonome, men jeg skal finne en annen måte å forklare det på. Poenget er at hvis du lager teknologien slik at et menneske skal passe på og gripe inn, som for eksempel i en selvkjørende bil, så kan du ikke kalle det autonomt.

En oppdagelsesferd framover

Avgjørelsen om å dra ble tatt bare i forrige uke. Pandemien har gitt sine utfordringer, men siden sommeren har sjansen for å dra gradvis økt. Nå har hun altså bestemt seg for å pakke kofferten og jobbe på Radboud i oktober og november:

– Jeg har ikke sett for meg så mye om hvordan det blir enda. Hva skal det bli? Det blir en oppdagelsesferd framover. Men jeg ser for meg at jeg får lære nye ting når jeg snakker med nye folk. Det er uansett fint å dra nå, det gir mer tid til konsentrasjons-skriving her hjemme fram til arbeidet med kappa starter i april, sier Kristin.

Og på grunn av den raske beslutningen er ikke alt det praktiske på plass enda:

– Den praktiske hverdagen har vært litt vanskelig siden jeg ikke har visst om jeg skulle dra. Så jeg har sett på litt forskjellige ting på Air Bnb osv. Og så har jeg måtte sjekke om noe er lureri, for det finnes ting man ikke skal gå på. Så jeg bor på et hotell den første uka. Det finnes sånne studentleiligheter som man kunne søke på, men da må man være under 35 og det er det jo en god stund siden jeg var, avslutter hun 😊 

Og med det gjenstår det bare å ønske Kristin masse lykke til med oppholdet på Radboud. Vi gleder oss til dele ny kunnskap om organisasjonsdesign, automatisering og AI med alle kundene våre!