Marit Collin deler tanker og ønsker for jula og det nye året

Julehilsen fra Marit

Den mørke årstida og tida rundt jul gjør meg ofte ettertenksom.

Jeg er heldig. Jeg jobber sammen med mennesker som blir motivert av utfordringer og som ønsker å gjøre en forskjell. Kloke mennesker med lidenskap for jobben sin. Som leder får jeg hver dag utvikle meg selv og menneskene rundt meg.

Verden er i stor endring. Det er ikke alt vi kan påvirke, men det er utrolig hva vi kan få til når vi bruker teknologi på nye og bedre måter. Neste år er det viktigere enn noen gang å lage løsninger som kommer til nytte. Gründere med pågangsmot og folk med smarte idéer får store ting til å skje. I løpet 2018 har vi sett unge mennesker bidra til å rense verdenshavene og store norske selskaper som går i bresjen for å redusere utslipp, plukker plast og er pådrivere til gjenbruk. Ser vi en endring i tankesett og mønster? Jeg håper det. 

Digitaliseringen har så vidt startet. I Kantega er vi med på denne reisen og ser stadig på nye teknologier for å lære og forstå hvordan vi kan benytte den best mulig, men også for å se utfordringene ved dem. Akkurat nå tester vi ut teknologier for fingeravtrykk og ansiktsgjenkjenning slik at vi kan være med å forme hvordan vi i Norge kan benytte denne type teknologi på best mulig måte. Dersom vi ser at løsningene ikke er til fellesskapets beste, skal vi si fra! Som Mike Monteiro så treffende sier det: "Rolling your eyes is not a design skill!" 

Rolling your eyes is not a design skill!    Mike Monteiro

Julen er en fin tid for gode bøker og refleksjoner. Her er 10 tips til påfyll og ettertanke fra oss i Kantega. Håper du blir inspirert og møter 2019 med nye tanker og pågangsmot. 
 

 1. Millennials in the Workplace,

  Simon Sineks video som glitrende forklarer noen av utfordringene med neste generasjons arbeidstakere.   

 2. FNs bærekraftmål

  Hvilket mål velger du deg? Kantega skal oppfylle flere i 2019 og temaet er et eget punkt på første ledersamling.

 3. Output vs. Outcome & Impact

  Jeff Pattons 10 minutter lange video forklarer forskjellen glimrende. Sett den på repeat!  

 4. Hvem stjal osten min? Spencer Johnsons bok om hvordan vi mennesker opplever endringer, privat og i jobben. Kort og lettlest!

 5. The business value of design, McKinsey’s rapport som konkluderer med at konkurransekraften kan økes stort gjennom rett bruk av design.

 6. Just enough research, Erica Hall. En finfin bok som på en enkel og morsom måte forklarer hva man kan gjøre for å forstå brukerne sine bedre.

 7. Homo deus, Yuval Noah Harari. En alvorlig fremtidsfabel og kort historie om i morgen.

 8. How to build an atomic bomb, Mike Monteiro sparer ikke på kruttet når han forklarer hvorfor å himle med øynene ikke er en god designegenskap.

 9. AI Superpowers, Kai-Fu Lee.

  Bok om AI, AI-markedet og utviklingen i både USA og Kina. Gode betraktninger om hvordan man skal løse den massive arbeidsløsheten som kan oppstå som følge av AI og automatisering.

 10. The mindset of factfulness, Hans Rosling

  I nr 2 i en serie av 6 foredrag gir Rosling oss et befriende faktabasert - og ikke sort/hvitt - syn på verdens tilstand.

    

I år som tidligere år støtter Kantega Redd Barna og årets julegave har allerede blitt til mat, medisiner og varme ullpledd i Jemen.
Vi oppfordrer alle andre til å støtte arbeidet deres med å redde liv.

Snart er det jul. Og jeg håper dere alle har noe å glede dere til og mennesker rundt dere som dere er glade i. Tusen takk for samarbeidet i året som har gått.

God jul og godt nytt år!

Kantega støtter Redd Barnas arbeid i Jemen.