Bygg uten å søke

Tida da arbeidet med skriving av søknad og jakten på informasjon tok like lang tid som å få satt opp byggverket, er forbi.

Direktoratet for byggkvalitet
KJAPPE SPØRSMÅL, KJAPPE SVAR
Nå kan du veldig enkelt selv finne ut om byggeprosjektet ditt er søknadspliktig

Mange av oss har kjent på frustrasjon over regelverk og byråkrati. Informasjonen var vanskelig å finne og forstå. Når søknaden endelig var signert var det bare å smøre seg med tålmodighet: Behandlingstid! Slik er det ikke lenger. 

I puslespillet “selvbetjening og digitalisering av offentlige tjenester” har en ny brikke falt på plass.
I juli ble veilederen «Bygg uten å søke» lansert - utviklet av Kantega. På under 3 måneder har flere enn 43.000 tatt den i bruk og de meget positive tilbakemeldingene.

Verktøyet

1. juni 2015 ble det innført forenklede byggesaksforskrifter slik at mange mindre bygg som garasjer og uthus kan bygges uten å søke kommunen. Kantega har i samarbeid med Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) laget en digital veiviser ”Bygg uten å søke” som gjør det enkelt for innbyggere å undersøke om byggeplanene deres er søknadspliktige eller ikke.

Det komplekse lovverket skulle gjøres mer forståelig og lett tilgjengelig. Et viktig mål for prosjekt var derfor brukervennlighet. I dag kan du - med veiviseren i hånda - måle opp og sjekke krav fra sofaen, tomta eller i byggvarehuset.

Regelverk og brukervennlighet

Det komplekse regelverket krevde et nært og tverrfaglig samarbeid mellom DiBK og Kantega.

Direktoratet bidro med kompetanse på regelverket og forenkling av innholdet mens Kantega sikret brukervennlighet, tjeneste- og interaksjonsdesign, grafisk design og teknisk løsning. En suksessfaktor i prosjektet var brukertesting slik at løsningen løpende kunne forbedres.

Litt statistikk

I perioden 8.7 til 29.9 er noen av tallene for "Bygg uten å søke" slik:

  • 55 051 økter

  • 43 788 brukere.

  • Mest populære stier: 35% garasje, 25% bod, 15% hytte, 15% kontor og 11% garasje m/rom

Av de som har gitt tilbakemelding sier hele 91% at veilederen er nyttig. De 9 % som ikke synes den var nyttig, oppgir manglende reguleringsplaner og at den ikke dekker deres byggeplaner (f.eks. tilbygg, terrasse, veranda, levegg). Gode innspill som gir muligheter for videre optimalisering av tjenesten.

Har du byggeplaner?

Gå inn å prøv veiviseren på http://byggutenasoke.dibk.no/

Snart kommer også veiviseren «Hvor stort kan du bygge» som beregner hvor stor del av tomten din du kan ta i bruk. 

Ta gjerne kontakt med oss hvis vi kan hjelpe deg med dine løsninger!