Hopp til hovedinnhold

Teknologi / 5 minutter /

Inntrykk fra verdens største mobilkongress

Mobile World Congress ble arrangert i Barcelona i februar, med 1800 stands og 85.000 deltakere. Her er mine inntrykk fra konferansen hvor det viktigste er å invitere, imponere og forhandle.

Dag 1: WhatsApp

Dag 1s høydepunkt var keynote fra Mark Zuckerberg. Jeg kom meg ikke inn på auditoriet der han snakket, men kunne se det direkte på skjerm utenfor. Han ble selvfølgelig spurt om hvorfor han kjøpte WhatsApp, og da svarte han at det først og fremst er en bra business i og for seg, men at det selvfølgelig også kan ha strategiske fordeler sammen med Facebook.

Mark Zuckerberg på en skjerm med en forsamling foran
Mark Zuckerberg på en skjerm med en forsamling foran

Keynote dag 1: Mark Zuckerberg. Jeg kom meg ikke inn på auditoriet der han snakket, men kunne se det direkte på skjerm utenfor.

Keynote dag 1: Mark Zuckerberg. Jeg kom meg ikke inn på auditoriet der han snakket, men kunne se det direkte på skjerm utenfor.

I Norge er ikke WhatsApp så veldig populært, men f.eks i Barcelona er det omnipresent. "Alle" bruker det og aldri lenger SMS, og knapt nok epost heller. WhatsApp gjør det samme som mange andre systemer: Ganske enkelt sende meldinger og multimedia til hverandre, men de gjør på en måte som har blitt vanvittig populært.

Denne kongressen er veldig stor, men 1800 stands og 85 000 deltagere. Den er delt opp i 8 haller på størrelse med Spektrum, og jeg må ha gått en hel mil i dag... minst. I tillegg finnes et annet område noen kilometer unna.

Dag 2: Heia Norge!

Innovasjon Norge har en passe stor "Norway"-stand, og noen jeg snakket med på den sa at det var kjempeenkelt for dem å være utstillere fordi Innovasjon Norge ordnet alt sammen.

Ett norsk firma har teknologi og patenter på fingeravtrykkgjenkjenning, som vi jo ser blir mer og mer aktuelt, inkludert med Samsungs Galaxy S5 (disse leverer ikke til Samsung bare så det er sagt). Deres kunder er store firma som lager komponenter som igjen kjøpes av håndsettprodusentene. Altså et stykke ned i verdikjeden. De sa de ikke hadde noen norske kunder i det hele tatt, men de klarer altså å hevde seg internasjonalt,, noe som er gøy.

Firmaet Opera sin stand
Firmaet Opera sin stand

Opera har kjempeflott stand i to etasjer. Fint å se at de ruver litt her nede også.

Opera har kjempeflott stand i to etasjer. Fint å se at de ruver litt her nede også.

Opera har kjempeflott stand i to etasjer. Fint å se at de ruver litt her nede også. I dag så jeg dessuten Huawei sin "stand". Det ser ut som de har laget en moderne "Den Forbudte By" (de er jo som kjent kinesiske). Den var gjemt innenfor en godt bevoktet port. Det virker som de virkelig vil vise seg frem her, slik som Sony Ericsson men sin store vinterskog-hall.

Ellers så er inntrykket fra i dag at det er mye hardware, inkludert antenner og alt det som skal til for å drive mobilnettverk. Til og med generatorer vises frem her.

Dag 3: Jeg er helt utslitt

Dagen begynte kl 08:30 med et 4-timers seminar om 'The Internet of Things'. Det ene teleselskapet etter det andre kom på scena og fortalte at "oi, dette blir svært". Alle hadde en teori om hvor mange milliarder dingser som kommer til å være koblet på internett på om noen år... det er uansett snakk om svært mange.

De praktiske eksemplene som ble brukt mest var faktisk bil koblet til internett. Dette er jo godt kjent allerede og lavthengende frukt fordi alle ser umiddelbart nytteverdien. Da han fra Verizon (stort amerikansk mobilselskap) gav noen eksempler på dette så sa han at du kan overvåke hvor og hvor fort barna dine kjører. "Overvåkning… buuuuuh" tenkte nok en del da.

En av Verizons lysbilder fra presentasjonen
En av Verizons lysbilder fra presentasjonen

Fra Verizons presentasjon om integrerte SIM-kort.

Fra Verizons presentasjon om integrerte SIM-kort.

Verizon snakket også om den nye standarden for integrerte SIM-kort som de har utarbeidet. Den gjør at SIM-kortene kan bygges helt inn i dingser, og omprogrammeres ved behov. Altså nyttig hvis man vil bytte operatør og ikke kan bytte SIM-kortet fordi det er bygget inn, eller fordi det ikke er praktisk fordi du har 100 000 dingser spredd over hele kloden.

Ellers i dag så snakket jeg både med Tizen og med Ubuntu, som begge viser frem prototyper av mobil-OS. ZTE har i tillegg en telefon med Firefox OS, så nå begynner det å hardne til på mobil OS-fronten.

Tizen er jo allerede brukt i Samsungs nye smartklokker, og de på Tizens stand bekreftet at dette skulle bli en konkurrent til Android. Hovedgrunnen er å komme seg ut av Googles klør i følge den fyren jeg snakket med.

Ubuntu skal nå i løpet av året klare å få hele kodebasen til desktop-Ubuntu og mobil-Ubuntu til å bli lik. Altså skal du da kunne kjøre samme programmene på alt. Jeg fant shell-terminal på nettbrettet jeg prøvde... hvorfor sitte med iPhone på trikken når du kan sitte med en Linux shell?

Siste dag: Ettertanker

Dette er verdens største mobilkongress, og det merkes. De store selskapene har enorme stands som må ha kostet en formue å designe og sette opp. Det er tydelig at de er laget for å imponere de potensielle forretningspartnerne som de inviterer. Og det er nok dette som er det viktigste med denne kongressen: Invitere og imponere, og deretter forhandle. Det viktigste arbeidet er allerede gjort på forhånd, det å finne hverandre og se mulighetene for samarbeid.

Men kanskje de fleste deltagerne er små håpefulle firmaer med en god idé som de ønsker å pitche til de store selskapene, og på denne kongressen så får de alle big-shottene på samme sted, og får vist frem ideene sine.

Et av Samsung sine lokaler
Et av Samsung sine lokaler

Samsung har brukt Mobile World Congress til å lansere flaggskip-mobilene sine de siste årene.

Samsung har brukt Mobile World Congress til å lansere flaggskip-mobilene sine de siste årene.

Samsung har brukt denne kongressen til å lansere flaggskip-mobilene sine de siste årene. Dette også gjør denne kongressen veldig viktig, og gjør at horder av journalister kommer hit. Dette igjen er jo glimrende for f.eks Huawei, som prøver å vise at de er like gode som Samsung. Alle verdens tech-journalister er jo her uansett... gull verdt for dem også altså.

Alt i alt virker dette som en veldig viktig kongress for veldig mange aktører, både store og små. Jeg får inntrykk av at det er på slike kongresser man kan ta pulsen på hva som skjer i verden innen et teknologi-område. Det er jo hele verden samlet på ett sted, og de har planlagt veldig nøye hvordan de presenterer seg... da får man et godt snapshot av tilstanden akkurat nå. Veldig sunt det!

Les mer om Mobile World Congress på http://www.mobileworldcongress.com.