Hopp til hovedinnhold

Prosess og rådgivning / 2 minutter /

CVDD - ikke bare hva og hvorfor, men ‘for hvem?’

Som IT-konsulenter jobber vi i en bransje som utvikler seg i et enormt tempo. State of the art endrer seg for hvert år som går. Det du lærte i går holder ikke mål i morgen. Når arbeidsforholdene er så skiftende, må man sørge for å ha verktøy som gjør at man klarer å holde følge. Vi må finne en utviklingsmetodikk som lar oss skape de rette produktene, uten at den holder vår egen utvikling tilbake.

Den viktigste innovasjonen vi har sett innen utviklingsmetodikk i nyere tid kom da fokuset flyttet seg fra hva som skal lages til hvorfor man lager det. I slike hvorfor-metoder tar vi et steg tilbake og undersøker om det vi skal lage virkelig er rett produkt for å generere den verdien kunden ønsker. Bransjen har fått øynene opp for gevinsten et slikt fokus gir, og metodikker som Hypothesis Driven Development har dominert i de siste årene.

Men nå står vi overfor et nytt taktskifte som kan vise seg å være minst like banebrytende. En enda mer ambisiøs filosofi for utviklingsmetodikker har begynt å vokse frem. Her flytter vi fokuset enda et steg tilbake, slik at det første og viktigste spørsmålet blir hvem vi egentlig utvikler for. Én av disse metodene begynner å stå frem som det ledende valget: CV Driven Development (CVDD).

For mange er det et velkjent catch 22: Hadde du hatt flere oppdrag hadde du hatt kompetansen til å få flere oppdrag. I stedet kunne det du hadde kunnet om du kunne hatt oppdraget hjulpet for å kunne få oppdraget.

Introducing CVDD

På mange måter er det den klassiske metoden Test Driven Development (TDD) som har inspirert CVDD. I Test Driven Development skriver man testene først, og så lager man koden som skal testes etterpå. I CV Driven Development skriver man CV-en først, og så skriver man koden etterpå. Slik blir du nødt til å tenke på hva du må lære av prosjektet allerede før du begynner.

Det er dette vi mener med ‘for hvem’-metodikk. CVDD tvinger deg til å tenke på kunden allerede fra steg minus 1. Mens du jobber med planlegging og innsikt må du holde fokus på hva brukeren og kunden av ditt neste prosjekt trenger at du kan. I kombinasjon med smidig utvikling og sprint-sesjoner skaper man en effektiv flyt i arbeidet, hvor man stadig revurderer hvem man egentlig jobber for.

Holder deg på tærne

Ofte kan det være vanskelig å finne tid og ressurser til å utforske nye teknologier og teknikker. Kanskje tilfører teknologien null verdi i det du jobber med nå? Med strategisk bruk av CVDD forsvinner slike dårlige unnskyldninger. Når du allerede har skrevet på CV-en at du har kompetansen blir du også nødt til å skaffe deg den.

Hender oppå hender
Hender oppå hender

En god CV bygges lag på lag på lag på lag

En god CV bygges lag på lag på lag på lag


Slik fremmer CVDD innovasjon og gründer-mentalitet som en naturlig del av prosessen. Om du jobber med data-analyse og AI-modellering, men CV-en du forsøker å selge inn sier at du kan React.js, så blir du nødt til å finne en måte å skrive større nevrale nett effektivt i React. Da gjør du innovasjon kanskje ingen andre har fått til før deg!
Mange tror kanskje at det bare er programmerere som har nytte av CVDD. Men metoden kan være minst like viktig for interaksjonsdesignere. Designere har en unik mulighet til å bygge CV-en sin direkte inn i produktet. En god huskeregel er å blande godt design med god CV der du kan. Og at en ‘About Us’-side er et naturlig sted å plassere en iframe som går rett inn i CV-partner.

Når man snakker om CVDD får man ofte høre fra kritikere at metoden ikke kan fungere i praksis, fordi produktet man skaper ikke passer til kundens behov. Men da glemmer man den viktigste leveregelen man har som konsulent: Flere oppdrag - mere penger.

Til Slutt

CV Driven Development står på trappene, og metoden er kommet for å bli. Hvis du ikke har kompetanse om CVDD på CV-en din allerede om kort tid, tror vi du vil havne bak konkurrentene ganske raskt. Usedvanlig raskt.

Vi avslutter med våre beste tips til en fyldig og komplett CV. Og et ordtak. I en pen font.

Ordtak:

Her er er våre beste tips til en fyldig CV:

  • Sett en ti-sekunders Tiktok om Java Backend? Få det med.
  • Makeup tutorial på Youtube - praktisk talt en Color Template-sertifisering.
  • Usikker på Python og programmering, men har vært på akvariet i Bergen? Du finner sikkert sammenhengen underveis i intervjuet.
  • Har du en ex som heter Cassandra? Kanskje kan du skrive Cassandra på CVen.
  • Over 5 år med interaksjoner med vanskelige medarbeidere? Det kvalifiserer til mastergrad i interaksjonsdesign.
  • Fireship.io har 100-sekunders videoer om nesten hva som helst. De kan du se når du har fått jobben.

Vi spurte også en salgsavdeling om de hadde noen flere tips. Her er deres beste:
“DERE MÅ FOR GUDS SKYLD IKKE FINNE PÅ Å PUTTE NOE AV DET DER PÅ CV-EN.”