Hopp til hovedinnhold

Morten Laugerud

Senior interaksjonsdesigner

morten.laugerud@kantega.no

Morten er UX-designer med bakgrunn fra interaksjonsdesign. Mange års erfaring med frontend-utvikling gir han en teknisk edge som kommer godt med uansett team og prosjekt.

Morten / 3 min

En UX-designer er en fullstacker, og de finnes ikke!

Et oppgjør med myten om designeren og utvikleren som kan alt.

Morten Laugen foran tavle med tegninger
Morten / 4 min

Bedre kommunikasjon med tegninger

Visuell kommunikasjon, eller sketchnoting, er kombinasjonen av tekst og tegninger for å kommunisere og visualisere idéer og tanker. Denne metoden kan tas i bruk i en rekke ulike situasjoner - for eksempel til å notere fra presentasjoner, fasilitere workshops eller en kjapp "Du, jeg tenkte på en ting!" med et team-medlem. Skechnoting er så lav-terskel du får det, og du kan inkorporere dette i din eksisterende arbeidsflyt når- og hvordan du selv vil!

Illustrasjon. Person i fallskjerm kommer inn for trygg landing
Morten / 5 min

Universell utforming og inkluderende design er ikke det samme

Jeg opplever at samtaler om inkluderende design (ID) ender opp med å handle mer om universell utforming (UU). Begrepene er absolutt nært knyttet til hverandre, men det er ikke det samme. UU handler i hovedsak om hvorvidt man klarer å forstå og bruke en tjeneste, og er et direkte resultat av ID - som handler mer om prosess og tankesett. 

UX gone crazy2
Morten / 4 min

3 superenkle og morsomme UU-tester

Meningen med disse testene er å simulere en form for funksjonshemming, enten den er permanent, midlertidig eller avhengig av kontekst/situasjon. Ved å kjenne universell utforming “first hand” vil du forhåpentligvis avdekke en hel haug med feil, mangler og “Aha moments”.

Morten / 8 min

Universell utformings helhetlige treenighet

Universell utforming (UU) løses ikke ved hjelp av jevnlige skippertak eller som en sjekkliste før man prodsetter. Det må være en del av det daglige arbeidet. UU i IKT har vært et lovkrav siden 2014 i form av W3C sine WCAG 2,0 retningslinjer. Det er alle sitt ansvar å vite hva dette innebærer for sitt fagfelt enten det er utvikling, innhold eller design. Alle må dra sin del av lasset, det viktig at alle drar i samme retning og at man er klar over hverandres last. Det er dette jeg kaller UUs helhetlige treenighet.

Morten / 5 min

Universelt utformet kode

Norske nettsteder er for dårlige på universell utforming. Det er det vi som jobber med systemutvikling som kan gjøre noe med. Morten gir deg tipsene og eksemplene!