Artikkel / 3 minutter /

Julehilsen fra Marit

Julen er for meg en tid for gode øyeblikk med venner og familie. God tid til å bare nyte den glovarme koppen med gløgg og til å kjenne etter hvor deilig kokosmakronen faktisk er. Men også tid til å tenke gjennom og være takknemlig for det som virkelig betyr noe.

Det å få lov å lede gjengen i Kantega og spille på lag med dere, som er kunder og samarbeidspartnere, betyr mye for meg. Dere viser tillit som inspirerer oss til delingskultur, til å være nysgjerrige og til å bruke vår faglige lidenskap til å skape noe verdifullt.

Takk for alle mulighetene til å prestere i 2019, og for at det i 2020 venter mange krevende, men strålende prosjekter.

3 Askepott-nøtter for neste år

Innovasjon

Vi har et sterkt ønske om å jobbe eksperimentelt for å bygge nye vekstområder sammen med dere. Det første starter vi på allerede i januar. Vi er sprekkeferdige av stolthet over at AtB har valgt Kantega med partnere som leverandør av alle nye reiseplanleggingssystemer. Det var en fryd å bli testet grundig som innovatør allerede i tilbudsfasen. AtB utfordret oss på de riktige tingene, som er fokus på kvalitet og sammensetningen av et godt team.

Hvis du er nysgjerrig på det å jobbe eksperimentelt, med innovasjon og hypotesedrevet utvikling, er du hjertelig velkommen til en kickstart på det nye året. Den 22. januar inviterer vi til faglig frokost hos oss i Kirkegata i Oslo.

Samtidig kan du stikke innom Kantega Labs, hvor vi akkurat nå tester ut biometri som teknologi. Ansiktsgjenkjenning og fingeravtrykk versus tæpping er et eksperiment du kan få prøve ut når du likevel er innom.

Bærekraft

For oss har bærekraft flere dimensjoner:

Teknologi: Målet vårt er alltid å lage løsninger som brukerne elsker! Men det må også være løsninger utviklerne elsker, som sikkerhetsansvarlige elsker og som de som skal drifte dem elsker. For oss er dette viktige aspekter ved bærekraft. Gode tekniske og sikre løsninger forvaltes mer effektivt og kostnadseffektivt, er enklere å ta i bruk, enklere å integrere med – de blir rett og slett bedre likt og skaper mer entusiasme.

Demokrati: I Kantega utforsker vi kontinuerlig ny teknologi for å lære og forstå hvordan vi kan benytte den best mulig. Men vi er også på vakt for utfordringene ved den. Og vi skal si fra når noe ikke er til felles beste. Vi utforsker for tiden maskinlæring og AI (kunstig intelligens), et område med enorme muligheter til å gjøre fantastiske ting. Men også til misbruk og ødeleggelse. Utsagnet «Møkk inn, møkk ut» sier noe om at kvaliteten på beslutningene som et intelligent system tar, er helt prisgitt datagrunnlaget det blir tilbudt.

Jeg synes denne artikkelen fra SINTEF på en veldig god måte beskriver hvordan manglende mangfold kan forplante seg ned i teknologien.

Miljø: En av de aller viktigste prøvelsene vi står overfor som verdenssamfunn er klimautfordringene. På Noradkonferansen i begynnelsen av desember kunne vi høre at:

Digital infrastruktur og utvikling er en forutsetning for å nå bærekraftmålene innen 2030. Norsk IT-bransje bidrar med mye og kan bidra med mer

En liten historie fra vår egen hverdag, en måned tidligere, gjør meg derfor ekstra glad og stolt. Da stilte vi lag sammen med ‘Framtiden i våre hender’ i hackathonet «Koding for klima», og stakk av med Publikumsprisen for løsningen «Vassup»! Vassup skal gi bevisstgjøring og oversikt over vannforbruk, en av de aller mest kritiske ressursene i verden. Prisen på 25.000 kroner ga vi videre til to studenter som har startet bedrift for å utvikle Vassup videre.

Et av ønskene mine for det nye året, er å blåse liv i et prosjekt jeg har hatt i tankene en stund. Inspirert av SpareBank 1 SMN skal vi jobbe strukturert med hvilken rolle Kantega skal ta med tanke på FNs bærekraftmål, vårt fotavtrykk og hvordan vi kan bidra til en bedre verden i større grad enn i dag.

Interessant selskap

I mange år har sommeren vært den tiden på året hvor snittalderen i lokalene går betraktelig ned og hvor kreativiteten og skapergleden kanskje er ekstra intens. Da inviterer vi studenter til sommerprosjekt, vi setter sammen et tverrfaglig team og lar dem lage sin egen problemstilling. I fjor hadde vi en gjeng i Trondheim som laget teknologi for å hjelpe kontrollingeniørene i Statens Vegvesen og en gjeng i Oslo, som laget Sambo-appen for bedre samhold og trivsel i studentkollektiv. Gjennom disse prosjektene kommer vi i kontakt med veldig mye flott og dyktig ungdom som står på terskelen til arbeidslivet.

Sommerprosjektene utvikler både oss og universitetene. Studentene får jobbe med virkelighetsnære og kunderelaterte prosjekter og bruke metodikker og verktøy som de kanskje ikke har møtt på lærestedene.

Søkermassen til neste års prosjekt er stor, og hvis du har et behov som kan løses på 6 uker - ta kontakt.

Også den aller yngste garde har vært innom oss i høst. To flotte ungdomsskoleelever hadde arbeidsuken sin her. De fikk bryne seg på en spesialsnekret design-sprint under mottoet «Vær nysgjerrig» - en av levereglene våre. Kos deg med et ungdommelig blikk på arbeidslivets små og større gleder.

Same procedure...

En ekstra fin bi-effekt av at vi vokser, er at da vokser også julegaven vår til Redd Barna. Gaven går i år til barna i Jemen, et av de mest utsatte områdene i verden akkurat nå.

I tillegg gir vi støtte til Kreftforeningens arbeid, og er glade for å kunne bidra til forskning og til å gi flere god kreftomsorg. Det er godt å se at så mange rundt oss gir julegaver til organisasjoner der det gjøres utrolig mye godt veldedig arbeid både her hjemme og i hardt utsatte områder av verden.


Snart er det jul! Jeg håper dere alle har noe å glede dere til og mennesker rundt dere som dere er glade i. Tusen takk for samarbeidet i året som har gått. Nyt fridager, venner og mat. Unn deg mer av det som gir deg energi.

Og ha ei riktig god jul og et strålende nytt år!

Få "Sladder og Snadder" fra Kantega rett i innboksen.

Hva skjer innen teknologi, design, innovasjon og prosess.