Prosess og rådgivning / 5 minutter /

Gi meg noen sommerstudenter

Etter 3 uker effektiv jobbing med sommerstudenter går jeg fortsatt rundt og smiler og har ikke lyst til å ta ferie. Ikke bare fordi studentene bidrar med positiv energi og driv, men med sommerstudentkonseptet får vi virkelig muligheten til å jobbe slik vi vil; iterativt og designdrevet i et tverrfaglig team!

Vi startet første arbeidsdag 15. juni med en Google design sprint kl 9.00 og dermed var vi i gang. Vi hadde fått et oppdrag fra AtB, kollektivselskapet i Trondheim, om å lage en løsning for hittegods. De har allerede et system de bruker internt, men passasjerer må ringe inn eller sende e-post for å få tilbake ting de har mistet og det er mye som ikke blir hentet. Vi har 6 uker på oss.

Teamet

Teamet består av Renate, Gajaen og Mats som dekker frontend, backend og sikkerhet, Lavrans studerer forretningsutvikling og kan også kan designe og kode, Edvard er snart industridesigner og er rå på innsikt og interaksjonsdesign og Gaute studerer fysikk og digger dataanalyse og koding. En tverrfaglig gjeng fra NTNU, OsloMet og UiB!

Uke 1: Google design sprint

Mandag bestemte vi oss for hva målet med løsningen skulle være og spurte oss selv om hva vi evt hadde gjort galt om det viste seg at løsningen feilet. Vi hadde på forhånd invitert eksperter på hittegods fra AtB og Entur i Trondheim og fikk mange gode innspill fra dem etter lunsj.

Studenen jobber sammen i team

Innsatsen og engasjementet var stort allerede første dag og vi ble fort godt kjent.

Tirsdag gjorde vi research på relevante løsninger, fikk mange gode ideer og startet å lage skisser. Det var en veldig konsentert gjeng som tegnet etter beste evne! Onsdag valgte vi ut de beste ideene og satte det sammen til et storyboard som fungerte som kravspek til prototypen vi laget på torsdag. I løpet av uken hadde vi invitert fem brukere som kunne stille opp på brukertest.

Fredag var dommedag og det var mange spente studenter som møtte opp tidlig fredag morgen. De byttet på å fasilitere og observere brukertest av løsningen de hadde laget, både remote over video og i lokalet. Det var full klaff og alle gikk fornøyde hjem etter sin første uke som sommerstudent i Kantega.

Gajaen brukertester remote med Figma over video

Resten av teamet; Renate, Mats, Edvard, Lavrans og Gaute observerer brukertesten på et annet rom. Alle notatene henges opp på veggen for strukturert analyse til slutt.

Uke 2, Sprint 1

I uke 2 valgte vi teknologi og ukens sprintmål var å sette opp en teknisk vertikal løsning for å sikre at alle deler i systemet snakker sammen. Allerede torsdag feiret vi med is at det målet var nådd.

Studentene jobber med prosjektet

Parprogrammering under kyndig veiledning av Terje. Gajaen og Mats jobber med backenden mens Gaute og Renate jobber med frontend.


Denne uken fikk vi også en fil med alle registreringene av hittegods på AtB det siste året og fysikeren dykket inn i filen og hentet ut spennende statistikk og mønstre. Hva er det egentlig som blir hentet og hvilke opplysninger øker sannsynligheten for at man finner eieren?

Dette var veldig nyttig informasjon for UX og forretning som jobbet med innsikt. Med statistikk, en hel dag på hittegodskontoret på Oslo S og intervju med ansatte på hittegodskontoret i Trondheim startet arbeidet med å lage en prototype for administratorer på hittegodskontoret. Vi ønsker å lage en helhetlig løsning som fungerer for både passasjerer, og ansatte på hittegodskontoret

To av studentene på Oslo S

Edvard og Lavrans fikk jobbe en hel dag på hittegodskontoret på Oslo S for å få innsikt i hvordan hittegods behandles og utleveres. Her er Edvard på vei med en sykkel noen har glemt på toget.


Uke 3, Sprint 2

Den tredje uken var målet å registrere en gjenstand i databasen. Også dette målet ble nådd allerede på torsdag. Prototypen for hittegodskontoret ble brukertestet og det ble planlagt en løsning for bussjåfører slik at de kan registrere det de har funnet «on site» slik at man raskt kan få tilbakemelding på om noe er funnet. Forretning sørger for at alle prosessene er dokumentert i flytdiagrammer.

Matematikkhodet til fysikeren kverner i ett banka kjør og han laget denne uken en POC på hvordan vi kan matche savnede gjenstander med det som er kommet inn og angi en sannsynlighet for at det er en match. Da slipper hittegodskontoret å lete manuelt i sine systemer. Spørsmålet ble hvordan skal vi få scoremodellen lagret i backenden, og tre kloke hoder løste det sammen.

Vi har statusmøte med kunden hver mandag og denne uken fikk vi informasjon om påloggingssystemet til AtB. Sikkerhetsduden kastet seg over oppgaven, fikk kontakt med rett person hos leverandør før vedkommende dro på ferie og vipps, så var pålogging med egen testbruker på plass.

Ferie nå?

Det har vært tre intense uker og nå drar jeg på ferie. Det er lenge siden jeg hadde mer lyst til å være på jobb enn å dra på ferie. Grunnen til at jeg ikke vil dra er at jeg digger denne måten å jobbe på. Vi hadde ikke en plan da vi startet, vi visste ikke hvordan vi skulle løse oppgaven vi hadde fått.

Designsprinten gjorde at vi raskt kom i gang med å eksperimentere. Vi har latt innsikten vi har fått underveis styre valgene vi tar, hvordan vi jobber og hvem som gjør hva. Vi har tatt tak i mulighetene og ideene som dukker opp underveis, brukt kompetansen vi har til å løse problemet vi er satt til å løse sammen. Og vi har fått til VELDIG mye på tre uker. Om to uker er jeg tilbake, og jeg er veldig spent på hvor prosjektet er da. De er i gode hender med min flinke og pedagogiske kollega Terje som guider dem gjennom sprintene. Når jeg er tilbake går vi inn i siste uken av sommerprosjektet. Jeg gleder meg, dere hører fra meg!

Alle studentene spiser vafler i sofaen på Kantega

Jeg kommer til å savne denne gjengen i ferien. De lærer fort og i tradisjonell konsulentånd serverte de vafler på fredag.


De siste tre ukene