Hopp til hovedinnhold

Prosess og rådgivning / 4 minutter /

Hva drømmer du om?

Å tørre å drømme kan legge til rette for magiske muligheter. Når du leter etter de små forbedringene i hverdagen, vet du hva du ønsker å oppnå der framme?

bilde av mennesker som går tur i snøen

Vi som er drømmere ser for oss noe i det fjerne som vi gjerne skulle vært, og lar det styre de små skrittene vi tar.

Vi som er drømmere ser for oss noe i det fjerne som vi gjerne skulle vært, og lar det styre de små skrittene vi tar.

I et blogginnlegg i HarvardBiz foreslår Whitney Johnson å droppe nyttårsforsetter, og heller begynne å drømme. Hvis du ikke vet hva du drømmer om, hva hjelper det da med mange små forbedringer?

Kontinuerlig forbedring er feigt

Både vi i Kantega og andre er flinke til å lete etter forbedringsmuligheter, store som små. Gjennom Lean og Kaizen har vi lært å hele tiden forbedre alt som kan forbedres. For eksempel å redusere unødvendig eller kjedelig arbeid, for å få mer verdi for pengene.

Om du ikke gjør det på jobb, så har du kanskje nyttårsforsetter eller vårforsetter. Det er mange som skal begynne å trene på mandag, bli brune før sommeren, eller ta trappen i stedet for heisen i morgen.

Hvorfor ikke tenke større, og se om ikke disse små endringene gir et hint om en større mulig forandring?

På den måten blir vi hele tiden litt mer effektive og litt mer dyktige i hverdagen. Vi forbedrer måten vi jobber på, hvordan vi samarbeider i prosjekt, slanker administrative rutiner og finpusser kommunikasjon. Av og til gjør vi en ekstra innsats og definerer strategiske mål for forbedring med tilhørende virkemidler. Nesten som et nyttårsforsett.

Tenk større

Nyttårsforsett handler ofte om å gjøre konkrete endringer. Vi skal begynne å trene, og vi skal kjøpe blomster oftere til kjæresten. En jeg kjenner har som nyttårsforsett å drikke dyrere vin. På jobb skal vi begynne å gjennomføre retrospective sånn som vi har sagt vi skal, og vi skal trene på å holde foredrag. Du har sikkert andre eksempler.

Vi lager altså forsetter som handler om å bli bedre til det vi allerede gjør.

Hvorfor ikke tenke større, og se om ikke disse små endringene gir et hint om en større mulig forandring?

Visjoner og hårete mål

Hva hjelper det å gjøre endringer på det du allerede gjør, hvis du ikke vet hva du vil bli? Tar du ett skritt av gangen uten en retning vet du ikke hvor du havner før du plutselig er der. Vi som er drømmere ser for oss noe i det fjerne som vi gjerne skulle vært, og lar det styre de små skrittene vi tar.

Tidligere snakket vi om visjoner. I tillegg til mål skulle vi ha en visjon om hva selskapet skal gjøre. Dette var litt vanskelig å definere, men de fleste hadde en visjon, selv om den noen ganger lå i en skuff ett sted.

Et hårete mål er litt som en drøm. Det du innerst inne drømmer om å bli, men nesten ikke tør å si høyt.

Nå har vi begynt å sette oss hårete mål. Disse målene er enda lenger opp og fram enn visjonen, gjerne uoppnåelig men litt realistisk likevel. Det første hårete målet jeg hørte om handlet om å være den første som setter en sofa på månen.

Et hårete mål er litt som en drøm. Det du innerst inne drømmer om å bli, men nesten ikke tør å si høyt.

Johnson skriver at forsetter og planer om endringer handler om hva vi burde, mens drømmer handler om håp, og hvem vi ønsker å bli. Er ikke det en magisk forskjell?

Rammer som flyttes

For å ta de virkelig store endringsstegene mot et mål eller en drøm, må vi sannsynligvis lete utenfor rammene. En måte å gjøre det på er å glemme alle begrensninger, og hengi seg til drømmer. Når du våger å drømme kan det skje at du oppdager at rammen egentlig ikke er der, eller at den kan flyttes.

For å ta de virkelig store endringsstegene mot et mål eller en drøm, må vi sannsynligvis lete utenfor rammene

Kanskje det å sette hårete mål gir et større mot til å våge å ta større steg og mer drastiske endringer. Ettersom vi kan late som om drømmen, eller det hårete målet, ikke er noe vi tror vi kan bli, så blir det ikke riktig så farlig å gjøre noen feil på veien.

Psykologen Timothy Pychyl forklarer at jo mer vi drømmer oss inn i hvem vi ønsker å være, jo lettere er det å gjennomføre endringer og nyttårsforsetter. Derfor skal vi tørre å si høyt det vi drømmer om, og vi skal bruke det hårete målet ved alle anledninger.

Kantega skal bli Verdens beste arbeidsplass!

I Kantega jobber vi med kontinuerlig forbedring på alle områder, det ligger i ryggmargen. Ved å drømme om å bli verdens beste arbeidsplass, blir vi ikke bare dyktigere og mer effektive. Vi tenker også på at de endringene vi gjør skal være skritt på veien til en enda bedre arbeidsplass, for alle oss.

Hva er din drøm?

Jeg vil gjerne høre hva du drømmer om. Om det er i kategorien sofa på månen eller dyrere vin, eller noe helt annet, så kan det inspirere andre. Bruk gjerne kommentarfeltet under, eller start en diskusjon på Twitter eller Facebook!