Hopp til hovedinnhold

Nora Gjøen-Gjøsæter

Data scientist

nora.gjoen-gjoseter@kantega.no
Nora / 4 min

RAG: En effektiv måte å komme i gang med generativ AI basert på egne data

RAG, eller Retrieval-Augmented-Generation, lar deg utnytte store språkmodeller som GPT-4 ved å berike og avgrense modellen til et kvalitetssikret kunnskapsgrunnlag. Med dette begrenser man sannsynligheten for hallusinasjoner og utdaterte svar. Kostnadseffektivt er det også.

Bilde av chatbot
Nora / 3 min

Ja, nå du kan ENDELIG skrote chatbotten din!

Min første melding i møte med chatbotter er som oftest “snakk med menneske”. Det bør det snart være slutt på.

Nora / 7 min

Anta bias. Alltid

Et maskinlæringssystem blir aldri helt rettferdig. I alle fall ikke mer rettferdig en de data modellen er trent på. Og datasettene vi benytter foreslår som hovedregel at vi diskriminerer.

Nora / 4 min

En rettferdig kamp for naturen

I årets utgave av Naturkampen har vi forbedret selve rangeringsmodellen bak den endelige resultatlisten. Hvordan sørger man for en mest mulig rettferdig kamp for naturmangfold og naturvern?

Menneske-maskin-interaksjon
Nora

Kan vi slutte å snakke om kunstig intelligens?

Jeg jobber med kunstig intelligens hver dag. Men jeg vil helst slippe å nevne det. Ikke fordi jeg skjemmes — men fordi begrepet i dag er så utvannet og upresist at det nesten ikke har noe verdi.

Nora / 3 min

En skamfull statistikers flørt med auto ML

Auto ML har alltid gitt meg frysninger. Det samme har low-code ML, eller til og med no-code ML.

Nora / 8 min

MLOps i praksis: Full kontroll fra første eksperiment til produksjonspipelines

Med godt strukturerte og sporbare data i bunn, ligger mye til rette for å håndtere maskinlæring på en god måte. Neste steg på veien, er et miljø for å utforske data, skrive datapipelines, bygge modeller og gjøre modellene tilgjengelig for anvendelse.

Nora og Jon Espen / 6 min

Delta Lake – En moderne arkitektur for datalagring og analyse

Det er store gevinster ved å samle og foredle data på en god måte. Det er store gevinster ved å samle og foredle data på en god måte. Delta lake gjør det mulig å håndtere variasjon i innkommende data samtidig som vi sikrer kvaliteten og får et analysegrunnlag som vi kan stole på. I denne artikkelen vil vi vise hvordan dette kan settes opp.