Hopp til hovedinnhold

Kunde / Sabima

Naturkampen

🤔

Utfordring

Norsk natur forsvinner uten at noen har oversikt

🙌

Løsning

Visualisering og rangering av kommuners naturdata

🤓

Kompetanse

Design og UX, systemutvikling, maskinlæring, testing og testledelse, prosessledelse.

Norsk natur forsvinner bit for bit, uten at noen har oversikt. Sammen med Sabima har vi laget en løsning som samler tilgjengelige naturdata fra kommunene, og som rangerer dem etter valg de har gjort som påvirker naturmangfoldet.

Naturkampen er et verktøy som måler norske kommuner på prioriteringer innen naturvern og naturmangfold. Løsningen henter tilgjengelig data og lager en visuell rangering av hvordan de jobber med beskyttelse av natur, godkjenninger, nedbygging og investeringer.

Hver kommune får en score basert på hvor bra de gjør det sammenlignet med resten. Verktøyet skal bidra til økt bevissthet og en helt nødvendig debatt rundt naturmangfold i Norge. Nedbygging av naturen er nemlig en krise vi ikke prater så mye om. Mange arter forsvinner, og det blir mindre naturmangfold.

Sabima jobber for å stanse tapet av naturmangfold, og de jobber for å løfte naturmangfold ut av skyggen bak klimakrise, pandemier og andre globale utfordringer. De jobber med den mest trua naturen og de største driverne av problemet. Vi snakker bevaring av kulturlandskap, skogvern, bevaring av dyremangfold, bedre kartlegging og økt naturkompetanse.

Det er avgjørende for norsk naturs fremtid at kommunenes arealvedtak blir diskutert. Dette skjer nå i alle norske lokalaviser i en helt annen grad, takket være Naturkampen. At miljøminister Espen Barth Eide ønsket å kåre vinneren av årets Naturkampen under Arendalsuka 2022, sier mye om kvaliteten på verktøyet og påvirkningskraften som det har fått.

Fra et passion-project til et kjent verktøy med stor påvirkningskraft

Naturkampen ble for første gang lansert i 2020. Den gang var vi et lite team som gjennomførte en Google Design Sprint sammen med Sabima for å utforske problemene. Hele prosessen fra idé til lansering tok 4 uker, og vi så raskt konturene av et verktøy av stor samfunnsmessig betydning.

Dette gikk over all forventning! Vi er veldig optimistiske og overrasket over hva vi fikk til på bare 4 ukers utvikling.
Fredrik Vikse, Sabima

Siden har løsningen fått flere løft, og den nye versjonen Naturkampen 3.0 er utvidet med fire indikatorer. Dette gir ikke en fasit, men et bedre utgangspunkt for debatt og forbedring. Det er avgjørende for norsk naturs fremtid at kommunenes arealvedtak blir diskutert. Dette skjer nå i alle norske lokalaviser i en helt annen grad, takket være Naturkampen. At miljøminister Espen Barth Eide ønsket å kåre vinneren av årets Naturkampen under Arendalsuka 2022, sier mye om kvaliteten på verktøyet og påvirkningskraften som Naturkampen har fått.
Les Noras fortelling om å jobbe med matematikk i et så samfunnsnyttig prosjekt.

Løsningen på ulike skjermer

Bedre scoring, ny utregningsmodell og ny front-end.

Den nye versjonen har fått et betydelig løft på scoringen, og vi har brukt vår ekspertise på maskinlæring til å lage en ny og forbedret utregningsmodell. Dette har medført at koden har blitt mye tydeligere og ryddigere. Blant annet også gjennom hvordan svarene på tidligere og framtidige spørsmål håndteres og lagres. I tillegg har vi skrevet om hele front-enden slik at løsningen fremstår som et helhetlig stykke håndverk, og vi har oppdatert nettsiden med ny grafikk. Dermed er Naturkampen 3.0 en totalrenovering av hele kodebasen og resten av verktøyet. Det betyr ikke at tidligere løsninger ikke funka, det er bare en naturlig evolusjon av et levende prosjekt. 

Jeg er imponert, stolt, fornøyd og utrolig glad over hvor bra dette ble! Tusen hjertelig takk for innsatsen til alle, dere er så proffe, kreative og trivelige - en sann fryd å jobbe med! Spesiell takk til Olai, bra kaptein som har ledet mesterlig! God og velfortjent sommer til alle, så er jeg spent på hva Nora klekker ut neste uke, det kan bli noen endringer i lista. Uansett, det lander i bunnsolid arbeid fra dere. Dette kan dere være stolt av!
Fredrik Vikse, Sabima

Nesodden på toppen


I år var det Nesodden kommune som vant Naturkampen 2022.
Vet du hvordan de jobber med naturmangfold der du bor?
Sammenlign din kommune med andre her.

Nesodden kommune vant Naturkampen 2022 og mottok prisen under Arendalsuka. Foto: Sabima.

Foto: Sabima

Nesodden kommune vant Naturkampen 2022 og mottok prisen under Arendalsuka. Foto: Sabima.

Foto: Sabima

Fredrik Vikse fra Sabima, sammen med teamet fra starten. Sofie, Henning, Lars, Nikolai og Lillo. Anne tok bildet.

Læring

Den viktigste lærdommen fra samarbeidet med Sabima er hvor viktig det er å ha produkteier tett på. Det gir kort vei til svar på spørsmål og avklaringer underveis. Ting må ikke være 100% ferdig før det pushes gjennom, og raske beslutninger er noe du kan trene på.

Vi har også lært mye om et nytt og viktig domene. Og kanskje viktigst av alt har vi kjent på engasjementet og gleden av å jobbe med et prosjekt av så stor samfunnsmessig betydning.

Lurer du på noe?

Har du en idé, en utfordring eller et prosjekt du trenger hjelp til? Ta kontakt så finner vi ut av det sammen.

Tormod Skåle

Salgsdirektør

+47 400 05 471

tormod.skale@kantega.no

Tormod er en knakende kjekk kar som brenner for prosjekter og nye muligheter. Han tar gjerne en prat med deg om dine tanker og idéer.