Gjeldsportalen holder øye med all ullen, usikret gjeld

Sporer opp all usikret gjeld

De siste 10 årene har usikret gjeld i Norge vokst fra 39 til 100 milliarder. Som svar på dette blir Gjeldsportalen nå lansert. Den vil gi både deg og utlånere oversikt over all gjeld knyttet til forbrukslån og kredittkort.

Se for deg en portal som gjør det mulig for finansforetak å kjapt kunne sjekke om du har mye usikret gjeld. Svarene får de raskt og dataene blir behandlet trygt. Ingen data på avveie. Er du som forbruker i tvil kan du logge deg på selv - akkurat som i nettbanken din – og sjekke hvordan det står til økonomisk.

Lovpålagt oversikt 

Forbrukslån og kredittkort har historisk sett vært lett å skaffe seg. Kanskje for lett. Årsakene til det er sammensatte. At utlånere ikke har hatt tilgang til din samlede usikrede gjeld er en av dem. En lovendring måtte til. Alle finansforetak i Norge som tilbyr dette er nå lovpålagt å tilgjengeliggjøre sine data. Norsk Gjeldsinformasjon AS (datterselskap av Finans Norge) var i sommer én av to som fikk konsesjon fra departementet til å samle inn slike data. De har siden dette arbeidet tett med et team på 8 konsulenter fra Kantega for å etablere en samfunnsnyttig "Gjeldsportal".

Bedre oversikt for alle 

Alle finansforetak er lovpålagt å gi Gjeldsportalen disse dataene. De får tilgang til all informasjon om usikret gjeld ved å søke på ditt fødselsnummer dersom du søker om lån eller kredittkort. Loven pålegger Gjeldsportalen å kunne levere data til offentlige institusjoner som Norges Bank, Finanstilsynet, SSB og forskningsinstitusjoner i statistikkøyemed. 

Lansering Q2 2019

I løpet av høsten har vi levert de mest sentrale funksjonalitetene for levering og spørring på data. Vi er i full gang med å integrere mot de ulike bankene. Teamet på 8-9 konsulenter fra Kantega har hatt fortsatt fokus på iterative leveranser og funksjonalitet som gir verdi for kunden.

Før jul skal 1. versjon av sluttbrukerportalen være ferdig. Og når de mørkeste vintermånedene er over vil integrasjonen for levering av data til SSB og andre offentlige aktører være på plass. Siste del av løsningen er ønsket ferdigstilt i løpet av Q2, 2019. En del av finansforetakene har fortsatt en vei å gå før de kan tilgjengeliggjøre sine data.

Død over gjeldsproblemer – leve Gjeldsportalen!

Kantega er stolte over å få være med å lage denne viktige løsningen, som vil bidra til å forebygge gjeldsproblemer. Målet er at i løpet av 2019 skal «Gjeldsportalen» være foretrukket når banker og kredittforetak skal sjekke potensielle lånekunder. 

PSSST! Om du mot formodning skulle lure på hvor mye usikret gjeld du har kan du i løpet av våren gå inn på norskgjeld.no og sjekke.