Blockchain: Framtid eller hype?

Vil Blockchain forandre verden på samme måte som "world wide web" og sosiale medier?

Blockchain - med Abid
Blockchain-entusiasme
Abid har tatt et dypdykk i Blockchain. Det ga mersmak.

Overføringer basert på tillit - direkte og uten 3. part

Blockchain handler mye om tillit. Opprinnelsen var mangel på tillit til kapitalistiske krefter som styrer verden og finansinstitusjonene. Det ble et teknologisk og anarkistisk opprør hvor tilliten gjennoppbygges ved å innføre full åpenhet: Alle kan se, men få kan "røre”. 

Tilliten bygges ved at det er mange vitner til alle transaksjoner som blir utført ved bruk av Blockchain. Transaksjonene registreres så mange steder samtidig at det alltid vil være mulig å se hva som er siste godkjente versjon, selv om noen noder skulle bli slettet. All historikk lagres. Dersom noen forsøker å endre på innholdet av et dokument på en Blockchain kjede, vil det øyeblikkelig bli oppdaget. Ikke ulikt om noen skulle forsøke å klusse med sudokobrettet ditt. 

  Sikkerhet og tallkombinasjoner i Blockchain   


Blockchain-kappløpet er godt i gang

I England har Santander Bank tatt i bruk teknologien for å overføre utenlandsk valuta og sikrer samtidig at de velger den tilbyderen med lavest pris på transaksjonen. Ikke bare valuta, men selv diamanter blir lagt på blockchain. De blir digitalisert med unikt fingeravtrykk basert på 40 karakteristikker. Mulighetene er mange. Det er lett å se for seg en fremtid - ikke så langt unna i tid - hvor de fleste verdier er digitalisert. Eierskapet til originalen vil være registrert på et trygt sted - i et offentlig eller privat Blockchain-nettverk. 

Hva blir det neste?

Det er det ingen som med sikkerhet kan si, men det dreier seg om mye mer enn Bitcoin. Høyst sannsynlig vil vi se helt nye måter å overføre verdier på.

Scenario: Du skal kjøpe deg ny bil og året er 2026. Handelen bli gjort direkte mellom deg og selger. I nettverket hvor bilen er registrert - med riktig eier - vil også heftelser, forsikringer, eierskifte og betaling kunne verifiseres på et øyeblikk. En handel som i dag i praksis tar flere dager å gjennomføre vil vi i fremtiden kunne gjøres på et blunk. Og når bilen er registrert med deg som ny eier er det kun din mobil som kan låse den opp og starte den.  

Dette har Kantega gjort så langt

For å finne ut hvilke muligheter den nye teknologien åpner for har Kantega gjennomført et pilotprosjekt som koblet identiteten på Ethereum-plattformen med norsk BankID. Dette ble gjort som en proof-of-concept for å vise at sterk autentisering er både mulig og nødvendig for å realisere mange av mulighetene blockchain gir.

Jon Ramvi gjennomfører et sommerstipendiat hos Kantega. Han er student, norsk blockchain-ekspert og initiativtaker til Oslo Blockchain Day, hvor Kantega var en av 4 sponsorer.

I juni arrangerte vi frokostmøte om Blockchain i Trondheim, og 31. august blir det mulig å dykke enda dypere ned i teknologien. 
Blockchain gir spennende muligheter og er et av hovedtemaene på årets Kantegadag. Meld deg på!

Lyst til å bli med på nytt pilotprosjekt?

Det første pilotprosjektet ga mersmak og skapte mye nysgjerrighet. Nå planlegger vi prosjekt nr 2 og vi vil gjerne ha med oss en samarbeidspartner. Kanskje har du lyst til å lære mer sammen med oss? 

Ta kontakt med Abid Ali Teepo om du vil ha mer informasjon.