Hopp til hovedinnhold

Europeisk enighet om den digitale lommeboken

I går kom nyheten flere av oss i Kantega har ventet lenge på. I dag spiser vi kake.

Nyheten det er snakk om er like spennende som viktig. EU har ferdigstilt reguleringen som introduserer den europeiske digitale lommeboken. Lommeboken skal gjøre at vi kan identifisere oss på tvers av landegrensene, og den representerer et paradigmeskifte innen elektronisk identitet med sin desentraliserte karakter.

Det vi nå står ovenfor er stort, og gårsdagens nyhet er et fundamentalt skritt i EUs storsatsning på digitalisering. Dette er nemlig regelverket som skal sørge for at hele Europas befolkning får en elektronisk ID som er harmonisert og enhetlig. Denne IDen kommer i form av en digital lommebok, som du skal kunne bruke til legitimering, autentisering og signering. På overflaten så virker kanskje ikke dette særlig nytt for Ola og Kari Nordmann. Vi er nemlig ganske bortskjemte på denne fronten, fordi vi har allerede gode løsninger for dette. De aller, aller fleste av oss har en eID og bruker dette ukentlig til å utføre oppgaver digitalt. Slik er det ikke i resten av Europa, og det er disse fordelene EU ønsker å realisere i årene som kommer.

Potensialet

Vi i Kantega har jobbet med den digitale lommeboken lenge og mener potensialet er enormt. En ting er ID-en og lommeboken i seg selv, men ambisjonen stopper ikke der. Hovedfunksjonen vil nok bli å logge seg sømløst inn på nettsteder uten brukernavn og passord. Men du skal også kunne betale og lagre både viktige og mindre viktige ting i lommeboken, som kaffekort, bilnøkler, førerkort og resepter. På fagspråket kalles dette verifiable credentials, eller «digitale bevis» som vi liker å si.

Vår anbefaling

Disse digitale bevisene må utformes og tilbys av noen. Og vi mener at norske virksomheter må våkne og gi disse konseptene oppmerksomhet. I tillegg til enkle og åpenbare anvendelser, vil de digitale bevisene drastisk kunne forenkle og effektivisere hele verdikjeder. Vi støtter oss til Digdir sin oppfordring om å sette i gang. Vi anbefaler å starte i det små og få praktisk erfaring via utprøving og pilotprosjekter. Hvis dette høres spennende ut, så har Kantega både verktøyene og kompetansen som skal til for å senke terskelen for å komme i gang. Ta kontakt for en kaffekopp eller en uformell prat.

Kontaktperson

Abid Ali Teepo

Daglig leder, Oslokontoret

+47 930 60 301

abid.ali.teepo@kantega.no